Blog

Amit szóban nem tudok, mézeskaláccsal mondom el

Amit szóban nem tudok, mézeskaláccsal mondom el

Karácsony alkalmából Édesanyámat, Samu Piroskát kértem fel, hogy vezessen be minket a mézeskalács készítés rejtelmeibe. Olvassátok olyan szeretettel ezt a cikket, ahogy ő készíti a süteményeit:

Hagyománytisztelő családban nőttem fel vidéken. A nagymamám még maga főzte az ebédet, sütötte a kenyeret a napszámosainak, a falubeliek még öreg korában is emlegették a kelt réteseit. Lánykorában első szobalánya volt a környék bárójának. Innen hozott magával jó recepteket, a terítés szabályait, a háztartását is magasabb igények szerint vezette, mint azt a vagyoni helyzete megkívánta volna.


Kicsi koromtól a nagymamám nevelt, vele sütöttem az ünnepi kalácsokat, kora nyaranta cseresznyés rétest. A sütés-főzés mellett tőle tanultam a tehénfejést is, igaz a mai napig a hideg futkos a hátamon, ha a tehéntőgy tapintására gondolok. Főiskolás koromban viszont, mint a fiatalok általában, én is hátat fordítottam a házimunkának. Kollégista lévén inkább az olvasótermeket bújtam és rock koncertekre jártam.


Ahogy megszülettek a gyermekeim magától értetődőnek vettem, hogy ne zárjam őket ki a konyhából és saját kezünkkel díszítsük a lakást az ünnepekre. Mikor az elsőszülöttem hároméves lett, volt az első olyan karácsonyunk, amire a kicsikkel együtt készülődtünk. Így az adventi időszakban, Húsvét előtt és egyéb kisebb-nagyobb családi eseményekre saját magunk alkotta meglepetéseket, díszeket készítettünk. Hatalmas élmény kisgyermekekkel mézeskalácsozni. Az apró kezek alkotásait kisütni, örülni az egyedi díszítéseknek, ötleteknek.


Még az 1980-as években, az 1990-es évek elején nevelgettem a gyermekeimet, abban az időszakban nem dúskáltunk a mézes-kiszúrókban, néhány sablonos süteményformát lehetett csak kapni. Ezért mi magunk készítettük a formát papírból és azt meglisztezve, késsel vágva ki a tésztából a szánt, a Rudolf szarvast, a fenyőfát, a csillagot az angyalkát, a harangot és Húsvétra készülődve a nyulat, a tojást, de más szeretett állatfigurákat is.


Alkottunk különböző nagyságú csillagokból fenyőfát, több mézeskalács lapot összeragasztva olyan szánt, amibe bele lehetett ültetni a család minden tagjáról formázott bábot, harangot, ahogy ma mondjuk háromdimenziósat, karácsonyfadíszeket is.


Húsvétra tojásformákat sütöttünk és díszítettük, párosával a hátukat egymásnak fordítva, celofánba csomagolva kapták a locsolóink. A húsvéti tojásfára magunk által kifújt tojást is festettünk, vízfestékkel, színeztük filctollal, vagy hagymalével barnítottuk.


A Nagyival töltött ünnepeken még nem mézeskalácsot sütöttünk, mézesbabát csak a vásárokban kaptam. Elhatároztam, hogy gyerekeimmel mi is készítünk ilyeneket. Az első receptem a Horváth Ilona szakácskönyvből volt, eleinte a sütemények kitűnően formázhatóak, de ehetetlenek voltak, később ismerőseimtől kapott útmutatásaival sokat javult a minőség. Akkoriban nem volt mézeskalács fűszerkeverék, mindenki a saját feje szerint fűszerezett, ma ezt már boltban kaphatjuk. Az akkori receptekre jellemző volt a spórolás is. A szerencsének köszönhetem, hogy egy kitűnő recept került a birtokomba.


Ennek az volt a története, hogy gyesről visszatérve tanítani kezdtem egy olyan kis iskolában, ahol a gyerekekkel együtt készíthettünk salátákat, mustot, süthettünk egyszerűbb süteményeket, mézeskalácsot, de köpülhettünk vajat is. (Na jó volt azért tanulás is!)


Az egyik tanítványom nagymamája ezeket látva elhozta azt a mézeskalács receptet, amelyről állította, akár díszítve, akár olvasztott csokiba mártva, de csak úgy üresen, kicsinek-nagynak kedvence lesz. Kipróbáltuk, igaza lett! Abban az évben, adventen a karácsonyi vásárra gyártott mézeskalácsok árából az egész osztály kirándulására összegyűlt a pénz. Mindenki abból vásárolt, mert híre terjedt a fölséges mézesnek!


Íme a Recept!


Hozzávalók:

1kg liszt
3 kk szódabikarbóna
1 Ráma
3 egész tojás
30 dkg kristálycukor
3 dl méz
1 cs. Kotányi mézeskalács fűszerkeverék
csipet só


A mézet egy edényben felmelegítem, beleteszem a Rámát, majd a fűszerkeveréket (a díszítésre szánt süteményhez egész zacskónyit, az evésre szánthoz kb felét adjuk hozzá), amint a margarin elolvadt, leveszem a tűzről. A tojásokat a cukorral habosra keverem és hozzáöntöm a fűszeres, rámás mézet.
Egy nagy tálba szitálom a lisztet, belevegyítem a szódabikarbónát, csipet sót, összekeverem és beleöntöm a tojásos mézes vegyüléket, előbb fakanállal, majd kézzel összedolgozom.
Folpackra kiszedem, kicsit hagyom hűlni, majd jól becsomagolva egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap mintázom. Ha díszeknek szeretném, vékonyra, 3-5 mm-re nyújtom, ha a családnak csemegének, akkor vastagabbra, mert így puhább marad.
A díszítéshez tojáshabot készítek, ezt lehet színezni, írókázni, vagy terülőmázazni vele. Írókázáshoz a nejlonzacskót jobban kedvelem, mert finomabb mintát tudok húzni vele, mint a habnyomózsák kemény fém, vagy műanyag tölcsérével.

10629744_341122699382010_7011703585866964145_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Írókázáshoz a tojáshab receptje:
1 tojásfehérje
14-18 dkg szitált! porcukor (Egy pohárba beleöntöm a porcukrot, ráhúzok egy új harisnyát és szitálok.)
1 evőkanál 10%-os ecet (20%-os ecetnél a felét)
A fehérjét habverőgéppel verem fel, közben adagolom hozzá a porcukrot. Ha nagyobb a tojás, több cukrot adok hozzá, ezért van a 14-18 dkg mennyiség belőle. Akkor jó, ha a habverőt kiemelve nem cseppen le, hanem rajtamarad, ha még cseppen akkor kell bele cukor.
Nejlonzacskó csücskét miliméternyire, nagyon vigyázva kivágom, egyszerre 1-2-3 evőkanál habot töltök bele és kíméletesen nyomva írok vele. Előre készíthetek kisebb és nagyobb lyukú zacskókat, ahogy a mntát eltervezem.


Ha színes írókát szeretnék, az előző recepthez 1 teáskanálnyi ételfestékport keverek. Próbálkoztam folyékony ételfestékkel is, de folyósabbá vált az íróka és a színe sem lett jó.


A terülőmázhoz először a körvonalakat húzom meg írókával, majd ecsettel viszem fel a mázat, aminek a receptje csak annyiban tér el a fentitől, hogy 1 csapott evőkanál étkezési keményítőt és nagyon kevés vizet keverek hozzá, hogy kenhető legyen.


A mintázáshoz jártamban-keltemben gyűjtöm az ötleteket, hímzésekről, kovácsoltvas kerítésekről, házakról.


A tojáshabon kívül magvakat is lehet használni, de én nagyon kedvelem a cukorgyöngy díszeket a habon. Ha lyukas formájú süteményt készítek, sütés előtt porrátört savanyúcukorral tölthetem ki a réseket, így akár ablaküveget is csinálhatok.

10430841_369982649829348_8120509920272579788_n

 

 

 

 

 

 

 


Mézeskalácsból lehet térbeli formákat is készíteni, régen csináltam hurkapálcára felfűzött egyre kisebb csillagokból álló fenyőfát, de ma már mindent tojáshabbal ragasztok össze. Így születtek templomaim, házacskáim, mécsestartóim, szánkóm és fenyőfáim. Amíg a tojáshab meg nem szilárdul kitámasztom ragasztandó lapokat. Az elkészült házakat utólag, óvatosan mintázom, a süteményt egy forgatható alapra teszem, így nem kell hozzáérnem, hogy mozgassam.

10801905_369982373162709_6010224438620901038_n

 

 

 

 

 

 

 


A gyermekeim felnőttek, most már egyedül mézeskalácsozok, a formáimat még mindig saját kezűleg gyártom, készítek a családtagjaimnak, ismerősöknek ajándékba. Évente más-más témát választok: egyszer Samu-falvával leptem meg szeretteimet, templommal, saját házikóval, aminek tornyába egy pici harangot is felszerkesztettem, működő harangkötéllel, vagy mécseseket alkottam. Elkészítettem egy házikót is színes ablakokkal.

10687143_339110656249881_5544219181815143636_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Örömömre szolgál, hogy jó pár esztendeje szülőfalumból, Kupról vásárolhatom a mézeskalácsaimhoz a mézet, Nagy József őstermelőtől.


A család legkisebbje, Rebeka már mézeskalács szívecskéket gyárt, a nyáron már volt alkalmam pogácsát is gyúrni és formázni vele. A jövendő az unokáimnak és nekem még sok mézeskalács sütéseket tartogat.

15852_369980539829559_7274330906380111326_n

Tetszett, amit eddig olvastál? Szeretnél még több segítséget kapni? Iratkozz fel hírlevelünkre és megkapod AJÁNDÉKBA Esküvőszervező Segédletünket!

Ráadásul, ha egy hónapon belül jelentkezel nálunk azon az e-mailcímen, amin regisztráltál, egy órás INGYENES esküvői tanácsadáson is részt vehetsz!

Várjuk a jelentkezésedet!

Érdekes volt a cikk? Szívesen megismerkednél velünk személyesen is?

Kérj időpontot itt!