Blog

A kulisszák mögött: Interjú Kovács Katával az esküvői nyitótáncról

A kulisszák mögött: Interjú Kovács Katával az esküvői nyitótáncról

Ezen a héten Kovács Katával beszélgettem, aki minden esküvőre készülő párt végtelen türelemmel és szeretettel tanít táncolni. Az általa kitalált koreográfiák személyre szabottak és Kata lenyűgöző kreativitásáról tesznek tanúbizonyságot.

 

 

 

 

Czipó Éva: Mióta foglalkozol táncoktatással? Miért ezt a hivatást választottad magadnak?

 Kovács Kata: Idén (2014) februárban kezdtem el tanítani hivatalosan, de tulajdonképpen már évek óta besegítek a tanítás/koreografálás/menedzselés munkájába első tanáromnak, aki elindított ezen a pályán. 5 éves korom óta táncolok, egy vidéki amatőr művészeti egyesületből indultam el, ahol a mai napig aktív vagyok. Elsősorban gyerekekkel és felnőtt civilekkel foglalkozom, az esküvői tánc tulajdonképpen véletlenül keveredett az életembe. Először a legjobb barátnőm kért fel, hogy készítsem el nekik a nyitótáncot és a gyertyafény keringőt, majd ahogy az lenni szokott, továbbajánlások és ismertségek útján kaptam egyre több felkérést. Tudatosan sosem reklámoztam magam, mivel nem ezt tekintem szakterületemnek. Ettől függetlenül nagyon élvezem ezt is. 🙂

Hogy miért ezt választottam hivatásomul? Közhely ugyan, de az életem a tánc, mindig is ezt csináltam és mindig is ez volt az a tevékenység, ami igazán boldoggá tett, aminek segítségével megtaláltam a FLOW élményt. A tánc iránt érzett szeretetet akarom továbbadni mindazoknak, akiket tanítok. Szeretek gyerekekkel foglalkozni, mert iszonyatosan őszinték és hálásak, hamar sikerélményt tudnak okozni. Ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen a gyerekkorban alakulnak ki a meghatározó viselkedés minták, az ekkor szerzett élményekből-tapasztalatokból fog építkezni később.

 

C.É.: Minden menyasszonyt foglalkoztat, hogy milyen táncot válasszanak nyitótáncnak, te mit javasolsz?

 K.K.:Én mindig a zenére készítem el a koreográfiát (nem fordítva), tehát azt javaslom, először válasszanak egy, az egyéniségükhöz illő zenét, és arra együtt kigondoljuk, mit lenne érdemes táncolni. Mindig a pár egyéni igényeire szabom a koreográfiát, sablonokat sosem adok ki a kezemből. Persze olyan is előfordulhat, hogy ők jönnek egy konkrét kéréssel, hogy pl. tangózni akarnak, akkor viszont együtt keressük meg az ehhez megfelelő zenét. Valószínűleg minden menyasszony “ütős” bevonulást akar, így a látványra nagy hangsúlyt szoktam fektetni. Stílusban pedig bármi jöhet, mindent megoldunk. 🙂

 

C.É.: A másik nagy kérdés a zene, milyen zené(ke)t javasolsz, melyik zenére lehet jó koreográfiát betanulni?

K.K.:Amelyiknek van ritmusa és dallama. 🙂 Viccet félretéve, gyakran jönnek hozzám már kiválasztott zenével (közös emlék, közös kedvenc, vagy csak mert ez az Ő DALUK). Ezzel megkönnyítik az én dolgomat is, illetve a próbák hangulata oldottabb és gördülékenyebb, ha szeretik azt a zenét, amire táncolnak. Akik konkrét elképzelés nélkül jönnek, nekik szoktam segíteni a kiválasztásban, hogy megtalálják kettejük stílusához, egyéniségéhez leginkább passzoló zenét. Pár éve divatba jöttek az úgynevezett “mixek”, amikor többféle stílusú zenéből vágnak össze egy egyveleget (ugyanez figyelhető meg a szalagavatós táncoknál is). Ennek elég egyszerű a magyarázata: ha valaki több zenét is szeretne, nem kell döntenie, hanem csak összevágja őket. 🙂 Vigyázzunk azonban, nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem: 5 perc körüli egy átlag szám, de 10 percnél hosszabb semmiképp se legyen.

 

C.É.:Mennyi idő alatt lehet elsajátítani egy ütős nyitótánc lépéseit?

K.K: Ez teljes mértékben a pártól függ. Van- e előképzettségük,ritmusérzékük, mennyi időt tudnak rászánni a próbákra (hetente többször, heti egyszer, és az sem mindegy, 1-1 alkalom hány perces) Azt tanácsolnám, hogy  2 hónapot mindenképp érdemes rászánni, mert ennyi idő alatt biztonságosan elsajátíthatóak a lépések is és a koreográfia sorrendje is. Aki pedig maximalista, az még számolja hozzá a plusz gyakorlást is, amikor már minden megvan, csak csiszolni kell a technikán, előadásmódon. 🙂

 

C.É.: Van valami kedves vagy megható történeted esküvői tánctanítás kapcsán?

K.K.:A legmeghatóbb az, amikor látom élőben a munkám eredményét, a csillogó szempárokat, ahogy szerelmesen egymásra néznek tánc közben, és megszűnik körülöttük a világ. A vastaps is jólesik, bár ez igazából a párnak szól, de azért titokban reménykedem benne, hogy egy picit nekem is. 🙂

Nagyon pozitív visszajelzés volt számomra, amikor az egyik menyasszony nyilvánosan megdicsért egy közösségi oldalon, hogy teljes mértékben valóra váltottam az álmát. Ezért megéri csinálni. 🙂 Itt szeretném még megemlíteni, hogy a próbafolyamat abszolút alkalmas terápiás célra is. 😉 Itt még jobban össze lehet csiszolódni, egymáshoz idomulni, ráérezni a másik rezdüléseire, de sajnos az ellenkezőjét is tapasztaltam már: az elfojtott konfliktusok is nagyon hamar felszínre tudnak törni. Érdemes odafigyelni, és tudatosan dolgozni a kapcsolaton!

 

C.É.:Mesélj magadról!

K.K.:Mivel nem tudom, mi érdekelné az olvasókat, igyekszem röviden összefoglalni a lényeget.

Még nem vagyok férjnél. 😀

Ahogy fentebb már említettem, 5 éves korom óta táncolok. Szegeden végeztem el a Tömörkény István táncművészeti szakközépiskolát, majd Pestre jöttem, ahol 2 iskolát végeztem el egyszerre, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán a dietetika szakot, illetve a Táncművészeti Főiskola táncos és próbavezető szakát (BA képzés). Jelenleg végzős vagyok ugyanitt mesterképzésen, klasszikus balett pedagógusnak készülök. Több helyen is tanítok óvodásokat, továbbá van egy felnőtt csoportom, ahol a balett technika alapjait sajátíthatják el. Érdekel az egészséges életmód, többször is tartottam prevenciós jellegű előadásokat gyerekeknek, kóstolóval egybekötve. Célom, hogy egy egészségesebb, jobb önképpel és tudatossággal rendelkező generációt neveljek.

Az esküvő táncok tanításában azt szeretem, hogy nem kell megosztanom a figyelmet több tucat ember között hanem csak a párra figyelek. Az elején mindig több energiát igényel, hogy összecsiszolódjunk, felmérjem a tudást és igényeket, de később ez meghálálja magát.

Szabadidőmben szívesen próbálok ki új mozgásformákat (tényleg mindenevő vagyok, Shaun t-től kezdve a kick boxon át a Pilatesig mindent szeretek :)) Szívesen kísérletezek a konyhában, valamint a barátaimmal és családommal eltöltött minőségi idő mindennél többet jelent számomra. Mivel meglehetősen zsúfoltak a hétköznapjaim és egyszerre ezerféle dologgal foglalkozom, az életem minden területén egyensúlyra törekszem.  Pozitív személyiségnek tartom magam, aki hiszi, hogy a felhők mögött mindig süt a Nap. 🙂

 

Tetszett, amit eddig olvastál? Szeretnél még több segítséget kapni? Iratkozz fel hírlevelünkre és megkapod AJÁNDÉKBA Esküvőszervező Segédletünket!

Ráadásul, ha egy hónapon belül jelentkezel nálunk azon az e-mailcímen, amin regisztráltál, egy órás INGYENES esküvői tanácsadáson is részt vehetsz!

Várjuk a jelentkezésedet!

Érdekes volt a cikk? Szívesen megismerkednél velünk személyesen is?

Kérj időpontot itt!